Hyppää sisältöön
Punkaharju - Vuoden retkikohde 2017

Lumikenkäpuiston reitit


Lumikenkäpuiston reitit saat myös mobiililaitteeseesi OpenMetsä -sovelluksella.

Lumikenkäpuiston reitit


Mustaniemen maisemareitti

Pituus: 1,7 km, kenkäilyaika n. 45 min

Vaikeusaste: helppo, sopii myös aloittelijoille

Mustaniemen reitin aloituspisteenä on tilava läpi talven auki pidettävä pysäköintialue harjutien varressa. Samasta aloituspisteestä pääsee Mustaniemen reitin lisäksi Kuikonniemen sotahistoriareitille. Nämä kaksi lyhyehköä rettiä muodostavat hyvän parin ja niihin kannattaa tutustua samalla kertaa.

Mustaniemen reitin maasto on pääosin helppoa, reitin puolivälissä on tosin pientä jännitystä tarjoava laskeutuminen harjun laelta, mutta siitäkin selviää rauhallisesti etenemällä. Reitin kulkee koko pituudeltaan välittömästi rannan tuntumassa ja siitä avautuu kaunis näköala Saimaan Pihlajavedelle.

Reitti on merkitty puihin Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava kartta (.pdf)


Kuikonniemen sotahistoriareitti

Pituus: 1,2 km, kenkäilyaika n. 40 min

Vaikeusaste: helppo, sopii myös aloittelijoille

Kuikoniemen sotahistoriareitin aloituspisteenä on tilava läpi talven auki pidettävä pysäköintialue harjutien varressa. Samasta pisteestä pääsee myös Mustaniemen järvimaisemareitille ja näihin molempiin lyhyehköihin reitteihin voi tutustua samalla kertaa. Kuikonniemi oli osa Suomen itäreunalle vuosina 1940-1941 ja 1944 rakennettua 1200 km pitkää Salpalinja –linnoitusketjua, joka ulottui Suomenlahdelta aina Lappiin saakka.

Lumikenkäreitti kulkee osin laaksomaisten panssariestekaivantojen pohjia kohti niemen korkeimmalla kohdalla olevaa entisöityä korsua ja juoksuhautoja . Oppaan johdolla tehtävillä retkillä korsuun pääsee tutustumaan myös sisältä ja siellä voi kaminan lämmössä nauttia eväskahvit. Alueella on myös palanen suojeltua alkuperäistä juoksuhautaa.

Reitti on merkitty puihin Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava kartta (.pdf)


Kokonharjun aarnimetsäreitti

Pituus: 2,5 km, kenkäilyaika n. 1h30min

Vaikeusaste: pääosin helppo, jonkin verran haasteellisia korkeuseroja

Kokonharjun aarnimetsäreitin lähtöpaikka on aivan valtatie 14 tuntumassa oleva Puulajipuiston pysäköintialue. Samasta lähtöpaikasta alkaa myös Puulajipuiston halki kulkeva pisin lumikenkäreittimme ja suosittu hiihtolatu.

Välittömästi reitin lähtöpaikan jälkeen pääsee tutustumaan Puulajipuiston monipuoliseen lajikirjoon puiston arboretum -alueella. Kokonharju on upea luonnontilainen alue, jossa voi bongata mm. Suomen pisimmät männyt. Reitin alkupuoli kulkee korkealla harjun laella komean puuston muodostamassa talvisessa satumaisemassa.

Reitin puolivälissä laskeudutaan laakso-osuudelle, jossa jylhien puiden luoma aarnimetsämäinen vaikutelma entisestään voimistuu ja rauhoittava luontoelämys on pysäyttävä.

Reitti on merkitty puihin Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava kartta (.pdf)


Puulajipuisto ja Karjalankallion laavu

Pituus: 6 km, kenkäilyaika n. 4 h

Vaikeusaste: sopii hyväkuntoiselle, aikaisemmin lumikenkäilyä harrastaneelle

Reitille lähdetään aivan valtatie 14 tuntumassa olevalta Puulajipuiston pysäköintipaikalta. Heti reitin lähtöpaikan jälkeen on mahdollisuus tutustua kymmeniin eri puulajeihin puiston arboretumissa. Puut on nimetty pienillä tauluilla ja lisätietoa löytyy Puulajipuiston esitteestä, jota on saatavissa mm. Luston matkailuneuvontapisteestä. 

Kokonharjun jälkeen reitti jatkuu halki Puulajipuiston kohti puolivälin kääntöpistettä, historiallista Karjalankallion näköalapaikkaa, jossa on hyvin varustettu laavu tulisijoineen. Karjalankallion tuntumassa kulki aikanaan Venäjän ja Ruotsin välinen hatara raja ja vuoroin kummankin valtakunnan sotilaat käyttivät sitä tähystyspaikkana.

Puulajipuistossa lumikenkäilijän tulee pysyä merkityllä reitillä, ettei vahingoiteta mahdollisesti lumipeitteen alla olevia pieniä tutkimustarkoituksessa istutettuja puuntaimia.

Reitti on merkitty puihin Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava karttta (.pdf)


Harjukierros

Pituus: pisin reittiversio 4,5 km, kenkäilyaika n. 2h30 min -lyhyemmät versiot n. 3 km, kenkäilyaika n. 1h45min

Vaikeusaste: suhteellisen helppo, vaatii normaalin hyvän kunnon

Punkaharjun luonnonsuojelualue ja matkailualueen vesistöjen ympäröimät harjumuodostelmat tarjoavat lumikenkäilyyn ihanteellisen vaihtelevan maaston. Näköalapaikat seuraavat toinen toistaan ja historia on sananmukaisesti käsin kosketeltavissa esimerkiksi Kruunupuiston alueella. Valtionhotellin alue Keisarinnan huviloineen henkii tsaarinajan tunnelmaa.

Kierroksen voi aloittaa joko Tuunaansaaresta Punkaharjun Lomakeskuksen ja matkailukeskus Harjunportin alueelta tai reitin eteläpäästä Kruunupuiston hotellin alueelta. Molemmista suunnista reitille pääsee suoraan majoituskohteiden ovelta. 

Reitti on merkitty puihin Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava kartta (.pdf)


Perhereitti Jäniksenpolku

Reitin pituus: pidempi reitti 2,5 km, kenkäilyaika n. 1h30min ja Hepokatin minireitti 0,8 km n.45 min.

Vaikeusaste: helppo, ei vaadi aikaisempaa kokemusta, minireitti sopii myös alle kouluikäisille lapsille

Vaahersalon saaren lumikenkäreitit on suunniteltu perheille helppoon maastoon kahden maaseutumatkailukohteen helppoihin lähimaastoihin. Hepokatin pihasta lähtee lisäksi 0,8 km pituinen lasten reitti Pikkujänö, joka sopii hyvin pienillekin lumikenkäilijöille.

Matkalla on mahdollisuus pysähtyä myös laavulle, jossa voi paistella makkaroita ja nauttia muita retkieväitä. Laavulta on lyhyt matka hotelli Rantakatin pihaan, josta Hepokatista lähteneet voivat jatkaa kierrosta edelleen.

Reitit on merkitty puihin tai muihin näkyviin paikkoihin Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava kartta (.pdf)


Maaseutureitti Hirvenpolku

Pituus noin 3 km Kenkäilyaika: noin 1h45 min

Vaikeusaste: Helppo, sopii myös aloittelijoille

Naaranlahden pihapiiristä lähtee helppokulkuinen retti , joka kulkee suuren osan matkaa kesäkäytössä olevaa kärrytien pohjaa ja ympärillä kimaltelee koskematon hanki. Maaseudun hiljaisuuden rikkoo vain käpytikan ahkera koputtelu tai lumikiepistä lentoon pyrähtävän teeriparven siipien suhina.

Ennen reitin puoliväliä helpolta uralta poiketaan puikkelehtimaan suomalaiseen sekametsään, joka kymmeniä vuosia sitten on ollut peltona. Täällä on hyvä tarkastella miten hieno metsä myös istutuksilla ja hyvällä hoidolla saadaan aikaan. Ja jos syvässä lumessa hiljaa liikkuu, niin täällä saattaa hyvinkin nähdä hirviseurueen ruokailemassa. Lehtipuiden oksat, mäntyjen ja koivujen silmut ovat niiden talvikauden herkkuja.

Reitti on merkitty Punkaharju Lumikenkäpuisto -nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava kartta (.pdf)


Oravanpolku

Reitin pituus: n. 2,7 km, kenkäilyaika n. 1h45min

Vaikeusaste suhteellisen helppo, ei vaadi aikaisempaa kokemusta lumikenkäilystä

Tynkkylän Lomaniemen pihasta lähtevä lumikenkäreitti seurailee aluksi kesäaikaisen luontopolun uraa melko helposti liikuttavassa metsämaastossa. Tosiasiassa nykyinen metsä on muinaista peltoaluetta, sen huomaa suurista kivikasoista ja kesäaikaan erottuvista savupirttien pohjista.

Välillä pujahdetaan tiheään korkeaan kuusikoon, jossa on todellisen satumetsän tuntua. Kun siellä annat hetken ajatuksesi levätä, niin saatat huomata että ympärillesi sataa pikkuhiljaa ruskeita hiutaleita. Kuusen kävyn suomuista on kyse ja asialla on korkeuksissa aterioiva orava, joka varmasti on pienillä ovaalisilmillään jo Sinut bongannut. Vaikea kuvitella oraville parempaa talvialuetta, tiheä kuusikko tarjoaa suojaa ruokaa yllin kyllin.

Reitti on merkitty puihin Punkaharju Lumikenkäpuisto –nauhoilla.

Reittiesite (.pdf)

Tulostettava karttta (.pdf)