Hyppää sisältöön

Sauvakävelypuiston reitit


Harjureitti

Pituus: 3,2 km
Vaikeusaste: helpohko, sopii hyvin rytmikkääseen sauvakävelyyn

Kesällä 2013 kunnostettu ja uusin opastemerkinnöin varustettu Harjureitti yhdistää Tuunaansaaren matkailualueen, Valtionhotellin ja Kruunupuiston alueen. Kruunupuiston puoleisesta päästä kävelyä voi jatkaa Vaahersalon saaren maaseutumatkailukohteisiin Hepokattiin ja Mannilaan tai suunnata Mustaniemen-Kuikonniemen alueelle, jossa käyntikohteena on Salpalinjan linnoitusalue. Valtiohotellin kohdalta on helppo poiketa Metsämuseo Lustoon. Tällä reitillä näet kauneimmat järvi- ja harjumaisemat sekä suuren osan Punkaharjun historiallisista kohteista.

Kruunupuiston piha-alueella voit käydä testaamassa Suomen ensimmäistä terapiapolkua, jossa liikutaan paljain jaloin erilaisilla luonnonpinnoilla.  Hauska ja jalkapohjia vireyttävä ohjelma sekä aikuisille että lapsille.

Lataa esite/kartta tästä.


Maaseutumatkailun idylliä

Pituus: Kruunupuistosta edestakaisin 6,2 km
Vaikeusaste: helppo, sopii hyvin rytmikkääseen sauvakävelyyn, liikenteestä pientä häiriötä

Kruunupuistosta on 2,8 km matka viehättäväänб erityisesti lapsiperheiden suosiossa olevaan Hepokattiin. Sen idyllinen pihapiiri kotielämineen ja viihtyisä maalaiskahvila ovat leppoisa kohde myös aikuisille. Kävelyreitti kulkee pitkin maantietä, joka on suurelta osin sorapäällysteinen. Muutaman sadan metrin päässä Hepokatista sijaitsee Maatilamatkailu Mannilan hotelli-ravintola ja lomamökkialue järven rannalla.

Lataa kartta/esite tästä.  


Kuikonniemen sotahistoria-alue

Pituus: Kruunupuistosta alueelle edestakaisin 4,2 km, linnoitusalueen polku n. 1,2 km
Vaikeusaste: helppo, sopii pääosin hyvin rytmikkääseen sauvakävelyyn

Kuikonniemen alueelle jatketaan Kruunupuistosta 2,1 km matka kaunista harjutietä, josta avautuu näköala sekä Saimaan Pihlajavedelle että tien vasemmalla puolella siintävälle Puruvedelle. Salpalinja on osa yli 1200 km pitkää linnoitusketjua, joka rakennettiin Suomen itärajalle 1940-41 ja 1944. Salpalinjan pysäköintipaikalla harjutien pohjoispuolella on opastaulu, jossa on alueen kartta ja tietoa Salpalinjan historiasta. Linnoitusalueella on entisöity korsu ja juoksuhautoja. Pysäköintipaikalla on kioski ja vieressä on myös hyvä hiekkapohjainen uimaranta.  Alueella on myös muita polkuja, joissa ei ole opasteita.

Lataa kartta/esite tästä.


Saunalenkki Tuunaansaaren ympäri

Pituus: 3 km
Vaikeusaste: helppo, sopii hyvin rytmikkääseen sauvakävelyyn 

Tuunaansaaren majoituspaikoista pääset kätevästi sporttiselle lenkille saunan lämpiämistä odotellessa. Reitin alkuosa kulkee laajentuvan matkailualueen eteläisiä rantoja sivuten alkuun pientä hiekkatietä ja jatkuu sitten läpi alueen kiinteän asutuksen saaren pohjoispuolelle. Loppumatkalla liikutaan idyllisessä kulttuurimaisemassa Johanna Oraksen taidekartanon pihapiirissä. Taidekartanon näyttelyihin ja taitelijan ateljeeseen kannattaa tutustua ajan kanssa vaikka seuraavana päivänä.

Reitti on merkitty kylteillä valaisinpylväisiin ja risteyksissä tarvittaessa suuntaviitoilla.

Lataa kartta/esite tästä.


Hei, me bongataan puita!

Pituus: 3,2 - 3,5 km
Vaikeusaste: helppo, sopii erittäin hyvin rytmikkääseen sauvakävelyyn

Reitille lähdetään valtatie 14 lähellä sijaitsevalta Puulajipuiston pysäköintipaikalta, jossa on myös kahvio. Heti reitin lähtöpaikan lähistöllä mahdollisuus tutustгa kymmeniin eri puulajeihin puiston Arboretumissa, jonka polut kannattaa aluksi kierrellä. Puut on nimetty pienillä tauluillaб ja lisätietoa on saatavissa Puulajipuiston esitteestä. 

Merkittyjä reittivaihtoehtoja on kaksi: voit seurata joko  Puulajireitti tai Montellin -reitti opasteita. Reitit kulkevat pitkin hiekkapintaisia pikkuteitä, ja niiden varrella voit tutustua nimikyltein varustettuihin puulajeihin. Puulajipuiston itälaidalla on upea Karjalankallion näköalapaikka, jossa on hyvin varustettu laavu. Yhteys Karjalakalliolle on merkitty karttaan molemmilta reiteiltä, mutta ei erikseen maastoon.

Lataa kartta/esite tästä.


Kokonharjun aarnimetsäreitti

Pituus: 2,5 km
Vaikeusaste: paikoitellen huomattavia korkeuseroja, vaatii kohtuullisen hyvän fyysisen kunnon, ei sovellu kaikilta osin rytmikkääseen sauvakävelyyn 

Kokonharjun aarnimetsäreitin lähtöpiste on valtatie 14 vieressä sijaitsevalla Puulajipuiston pysäköintialueella. Samasta pisteestä lähtevät myös Puulajipuiston reitit.

Kokonharju ei ole kapeiden polkujen ja paikoitellen suhteellisen jyrkkien laskeutumisten takia kaikilta osin ihanteellinen maasto rytmikkääseen sauvakävelyyn, mutta sauvat helpottavat liikkumista. Aarnimetsän upea jylhien puiden maisema on joka tapauksessa sellainen, jota ei kannata jättää näkemättä.

Sauvakävelyreittiä ei ole merkitty erityisin tunnuksin, vaan reitillä seurataan puihin maalattuja retkeilypolun merkkejä.

Lataa kartta/esite tästä.


Tynkkylän Lomaniemen lähireitti

Pituus:2,6 km
Vaikeusaste: helppo, sopii hyvin leppoisaan sauvakävelyyn 

Tasokkaaseen lomahuvilamajoitukseen ja pitopalveluun erikoistunut Tynkkylän Lomaniemi sijaitsee Saimaan Pihlajaveden rannalla 24 km Punkaharjun keskustasta etelään.

Lomaniemen pihasta lähtevä sauvakävelyreitti seurailee luontopolun uraa melko helposti liikuttavassa metsämaastossa.  Tiheästä satumetsäkuusikosta tullaan Saimaan rannalle, jossa on parikin hyvää paikka tähystellä saaristomaisemia, ja jos onnea on, niin Saimaan norppakin voi näyttäytyä. Lomaniemen lähivesillä sanotaan olevan parhaat norppavedet, ja moni lomailija onkin Saimaan norpan bongannut.

Lataa kartta/esite tästä.


Matkailutila Naaranlahden lähireitti

Pituus: 6,6 km
Vaikeusaste: suhteellisen helppo, reitin pituus edellyttää normaalia fyysistä kuntoa 

Matkailutila Naaranlahti sijaitsee 16 km Punkaharjun keskustasta itään kirkkaan ja puhdasvetisen Puruveden rannalla. Naaranlahti tarjoaa majoitusta loma-asunnoissa ja huoneissa, aidossa toimivan maatilan miljöössä.

Naaranlahden pihasta lähtevä sauvakävelyreitti kulkee pääosin hiekkapintaisia metsäautoteitä välillä harjumaastossa, välillä suon ylittävällä kannaksella ja osin avarien peltoaukeiden läpi. Runsas erilaisissa maastoissa elävä linnusto on tämän reitin mauste, ja elämyksen voi kruunata vaikka komea ukkometso ruokailemassa metsäautotien reunalla.

Lataa kartta/esite tästä.