Ihana Punkaharju kutsuu valloittavaan ja tekemistä täynnä olevaan kesäseikkailuun. Kaunis kansallismaisema tarjoaa ainutlaatuiset puitteet aktiiviseen lomailuun, alueen kulttuuritarjonta hakee vertaistaan, eikä herkuttelijakaan helposti herkullisempaa matkakohdetta löydä. Sitä mitä Punkaharjulla ei ole, sitä ei lomalla tarvita. Alla kesäloman kuumimmat vinkit, lisää löydät osoitteesta www.visitpunkaharju.fi.

Nauti luonnosta pyöräillen tai meloen

Harjualueen luonnonsuojelualue retkeilymaastoineen, puulajipuisto sekä ympäröivä järvilabyrintti kätkevät sisäänsä mielenkiintoisia reittejä niin patikoijalle, melojille, ratsastajille kuin pyöräilijöillekin.

Aktiivilomailijan kannattaa aloittaa reissu Matkailukeskus Harjun Portin välinevuokraamosta. Sieltä saat kaiken, mitä harrastamiseen tarvitset: välineet, ohjeet ja kartat. Tarjolla on e-fatbikeja, sähkömaastopyöriä, gravel-pyöriä, kajakkeja, suppeja ja muuta kesävälineistöä. Välineet kannattaa muuten varata jo ennakkoon verkkokaupasta, varsinkin sesonkina ne ovat käytössä lähes koko ajan.

Harjun Portista vinkataan pari kuumaa aktiviteettivinkkiä tulevalle kesälle.
– Sumpunlahden kaunis levähdyspaikka on hieno retkikohde pyöräilijöille ja melojille. Sieltä löytyy hyvä uimaranta, kota ja grillipaikka. Pidempää retkielämystä hakevalle on tarjolla kesän uutuutena 75 km Pihlajaveden Polkasu-pyöräilyreitti vesistönylityksellä.

Lustossa juhlistetaan puuarkkitehtuuria ja metsänkuninkaan syntymäpäivää

Suomen Metsämuseo Luston vuoden 2022 erikoisnäyttelyissä esitellään puuarkkitehtuuria Toivoa puusta ja Katoristikoiden ratkojat -näyttelyissä. Nallekarhun 120-vuotista taivalta juhlistetaan Metsänkuninkaan syntymäpäivä -näyttelyllä.

Toivoa puusta käsittelee puuarkkitehtuuria toivon näkökulmasta. Näyttelyssä puurakentamisen menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kietoutuvat moniäänisesti toisiinsa. Teemaa tutkitaan lukuisista näkökulmista, eri tekijöiden voimin, ja esillä on muun muassa rakkauskirjeitä, videoteoksia ja musiikkia.

Kattoristikoiden ratkojat -näyttely esittelee keskiaikaisten kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Suomen vajaan kahdenkymmenen keskiaikaisen kivikirkon kattorakenteissa on säilynyt tallessa puurakennusperintö keskiajalta saakka. Esillä on tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalli sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa.

Metsänkuninkaan syntymäpäivä -näyttelyssä on esillä nalleja eri puolilta maailmaa.

Metsänkuninkaan syntymäpäivä – nallekarhu 120 vuotta! Vuonna 2022 nallekarhun syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta, ja nallen historiaan perehdytään savonlinnalaisen keräilijän Käpy Taruksen nallekokoelman avulla. Näyttelyssä esillä olevat nallekarhut kuuluvat Taruksen tuhansia leikkikaluja sisältävään kokoelmaan, ja mukana on muun muassa vanhoja ja uudempia nallekarhuja, pandoja, Uppo-Nalleja sekä Rasmuksia.

Kruunpuiston Mäntyranta-huoneistot – luontomatkailijan unelmakohde

Juuri saneeratut Mäntyranta -lomahuoneistot ovat luonnossa liikkujan unelmakohde majoittumiseen. Huoneistot sijaitsevat Punkaharjun luonnonsuojelualueella aivan harjualueen reitistöjen äärellä, mutta samalla Kruunupuiston palvelujen välittömässä läheisyydessä. Aktiivisen päivän jälkeen on ihana nukahtaa honkien huminaan ja laineiden hiljaiseen liplatukseen.

Huoneistot ovat kodikkaita keittiöllisiä asuntoja kahdelle tai neljälle henkilölle. Jokaisesta yhdeksästä huoneistosta on näkymä järvelle ja jokaisella huoneistolla on oma terassi. Huoneistojen pihapiirissä on yhteiset saunatilat sekä nuotiopaikka. Loman ajaksi voi Kruunupuistosta vuokrata mm. polkupyörän, fatbiken, kajakin, soutuveneen tai sup-laudan.

Lapsiperheet viihtyvät vesipuisto Kesämaassa ja seikkailupuistossa

Vesi- ja puuhapuisto Kesämaassa on liukumäkiä, altaita ja erilaisia puuhapaikkoja monen ikäisille. Lisäksi tekemistä on kehitetty kesän viileämpiä päiviä varten. Tarjolla on kiipeilyä, melontaa, polkuautopuisto ja törmäilyveneitä. Kesämaa on avoinna kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Kesämaan liukumäet ovat lasten suosikkeja!

Aivan Kesämaan vieressä sijaitsevassa seikkailupuistossa pääset nauttimaan jännityksestä ja vaijeriliukujen huumasta koko perheen voimin. Puustoon ja osittain Kesämaan vesipuiston päälle rakennetun reitistön neljä rataa edustavat eri vaikeustasoja. Reiteiltä löytyy kiipeilyköysiä, verkkoja, tynnyreitä, liaaneja ja paljon muuta. Reitistöt on luokiteltu haasteellisuuden perusteella neljään luokkaan.

Kesämaan vieressä voit myös majoittua ja nautiskella ravintola Paviljongin herkuista. Lämpimästi tervetuloa nauttimaan lomasta!