Punkaharju viettelee mielen ja kielen

”Punkaharju on ennen muuta suomalainen sieluntila, jossa poutapilvet peilautuvat rauhaisista järvenselistä. Olen nähnyt lukemattomia kertoja, kun ilta-auringon punaiset säteet liplattavat järvenpinnan kilpikaarnaisten petäjien rungoilla, ja silti se koskettaa joka kerta syvältä.”

Kyllä, Punkaharju koskettaa syvältä joka kerta, siitä on helppoa olla samaa mieltä yllä olevien sanojen lausujan Pertti Koskimiehen kanssa. Riittää, että istut hiljaa harjun laella ja ihailet noita kilpikaarnaisia punaisia petäjän runkoja. Istut ihan hiljaa ja kuuntelet tarinoita, joita paljon nähnyt harjumaisema haluaa kulkijalle kuiskuttaa. Kuinka matkamiehet aikoinaan kulkivat pitkin harjuja, kuinka Aleksanteri I antoi jo vuonna 1803 määräyksen säästää harjumetsät puunkaadolta ja kaskeamiselta, kuinka Topelius jo aikoinaan ymmärsi Punkaharjun kauneuden todetessaan: ” Varmaa vain on, että olkoonpa ilta tahi aamu, kesäyö tai
auringonpaiste, maassamme ei ole kauniimpaa huvipuistoa”.

Jos vietteli Punkaharju matkailijan mieltä jo vuosisatoja sitten, tekee se sitä edelleen. Anna siis pienen Punkaharjun viedä sinut mukanaan ja tartu niihin omalaatuisiin kultajyviin, jotka tekevät juuri sinun päivästäsi täydellisen. Alla muutama vinkki tälle kesälle.

Retretti tekee paluun

Suomalaisten taidekesien legenda ja klassikko, Retretti, tekee vahvan paluun uudistuneena digitaaliseen aikaan. Maankuulu Retretin Taidekeskus luolastoineen toimi vuosina 1984–2012, keräten ennätyskesänään yli 230 000 kävijää. Konkurssin jälkeen taidekeskus vaipui hiljaiseloon muutamaksi vuodeksi. Nyt luolasto on remontissa, ja kesäksi 2021 osa tiloista avataan yleisölle.

Saimaan Taideluola Retretin tulevan kesän näyttelyt kertovat tässä ajassa tarinoita kansalliseepoksestamme Kalevalasta ja muinaisesta Suomesta. Toukokuun lopussa avautuu kymmenien taiteilijoiden osaamista esittelevä ympäristötaidenäyttely sekä maanpäälliset kahvila- ja ravintolatoiminnot. Ne ovat avoinna elokuun loppuun asti.

Retretin luolasto tarjoilee ainutlaatuisia taide-elämyksiä.

Rauhantekijä tv-sarjan käsikirjoituksellaan katsojat ja kriitikot hurmannut Eriikka Etholén-Paju tekee käsikirjoituksen luolakierroksella nähtävään Sammon ryöstöön. Eriikka uskoo, että luolaympäristöön digitalisoitu Sammon ryöstö tuo uusia ulottuvuuksia ihmisen ikiaikaisen ahneuden teemaan.
Luolaston digitaalinen elämyskierros avautuu 9.7. ja on avoinna elokuun loppuun saakka.

Kesällä järjestetään lisäksi Punkaharjun kesän vuosittainen yhteisöllinen Art Up -kulttuurifestivaali 9.7–18.7. Heti avajaispäivänä on tarjolla harvinaista herkkua, sillä Sari Kaasinen on ensimmäistä kertaa 25 vuoteen mukana, kun Värttinä nousee lavalle.

Aseman Taidelaituri – väriä ja muotoa Punkaharjun kesässä

Pieteetillä entisöity vanha Luston asema ja Aseman puisto ovat valloittava keidas harjumaisemassa. Aseman Taidelaiturin isännät toivottavat tänä kesänä kävijät tervetulleiksi kokemaan upean luonnon keskeltä löytyvää värien maailmaa. Kesänäyttely Colorful Stories in Punkaharju on avoinna joka päivä 1.6. – 5.9. välisen ajan. Väreistä ja muodoista kantavat päävastuun Soile Yli-Mäyry ja Markku Salo. Lisäksi mukana ovat kuvanveistäjä Aki Suutari, kuvataiteilija Nino Nokelainen, kuvataiteilija Riitta Mäki ja ikonimaalari Tuula Ahonen. Kokoelmanäyttelynä on Ilmari Huitin ”Metsän Sielu”. Aseman puistossa on uutena veistoksena Leo Holmgrenin ” Göran”.

Aseman Taidelaiturin isännät toivottavat kävijät lämpimästi tervetulleiksi ihastelemaan värien maailmaa.

Lasitaiteilija Alma Jantunen on valmistanut Aseman puistoon lasiveistoksen. Kokonaisvaltaista taide-elämystä voi siivittää Lotta-kioskin herkuilla.

Taidekartano Johanna Oras – Kukoistuksen koodi

Johanna Oras tarjoilee tänä kesänä kävijöille Kukoistuksen koodin. Upea näyttely avautuu jo 29.5. ja on avoinna joka päivä aina elokuun puoliväliin saakka. Näyttely etsii vastauksia moniin elämänmittaisiin kysymyksiin: mitä on olla onnellinen, mikä on elämän tarkoitus, miten löytää oma sisäinen kukoistuksen koodi? Luonto on vahvasti läsnä ikuisissa teemoissa ja kukat saavat loistaa tämän vuoden näyttelyssä.

Garden of Love -teosta voi ihastella Taidekartano Johanna Oraksessa 29.5. lähtien.

Taidekartanon pihapiirissä sijaitsevasta Pikku Villasta on kehkeytynyt Johannan luoman designin tila: Kallary Showroom. Klassikoksi luotu Kallary on uusi, moderni ja ajaton -ilmiö jo syntyessään. Ateljeessa sinut ympäröi taiteilijan pyhin, mysteerinen ja maaginen taiteen syntymisen läsnäolo.

Lusto tarjoaa nostalgista ajankuvaa ja myyttisiä veistoksia metsänkätköstä

Luston erikoisnäyttelyissä on esillä kaksi erilaista näyttelykokonaisuutta, joiden teemat ammentavat metsästä. Dokumentaariset mustavalkovalokuvat tarjoavat ajankuvaa 1970-luvun metsätyöstä ja samanaikaisesti pääsee sukeltamaan metsän myyttisyyteen taiturimaisten, luonnonmateriaaleista valmistettujen veistosten kautta.

Miehen työ – Suomi taitekohdassa 1970 -näyttely koostuu koskettavista valokuvista, joka kuvaavat metsätyöntekijöitä ja työn murrosta viiden vuosikymmenen takaa. Nostalgisista kuvista välittyy väkevänä raskaan työn arki iloineen ja suruineen – metsissä, taukotuvissa ja tienpäällä. Lisäksi näyttely tarjoaa pilkahduksia myös metsämiesten perhe-elämästä vaativan työn varjossa.

Jenni Tieahon Metsänkätkö esittelee vaikuttavia, luonnonmateriaaleista muotoiltuja veistoksia.

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon Metsänkätkö-näyttelyn teokset ovat vaikuttavia, luonnollisen kokoisia veistoksia hevoshahmoista ja suurikokoisista takeista. Teokset koostuvat kokonaan luonnonmateriaaleista.

Aistien juhlaa Hotelli Punkaharjussa

Hotelli Punkaharjussa taide levittäytyy osaksi ympäristöä. Näyttelyiden kuraattori Paavo Halonen on koonnut tapansa mukaan vaikuttavan taidekattauksen, joka ei jätä ketään kylmäksi. Hotellin pihapiiristä löydät Veikko Björkin vaivaisukot, jotka toimivat myös lahopökkelöiden ja kolopesijöiden suojelijoina.

Inhimillisten piirteiden siirtäminen eläimiin kasveihin ja rakennuksiin yhdistää Hotelli Punkaharjun tiloihin levittäytyvää Ilona Valkosen näyttelyä. Jos maalauksia voi ajatella monimerkityksellisinä sanoina, niin nyt niillä kerrotaan aivan uusi tarina. Maalausten kuvakieltä jatkaa hotellin väritys ja 1800-luvulta tsaarin ajoilta asti peritty tilojen rytmitys.

Hotelli Punkaharjun tornissa voit nauttia taivaallisen neljän ruokalajin illallisen harjun ylevimmässä ruokasalissa.

Näyttelyelämyksen täydentää täysin ainutlaatuinen illallinen joko Hotellin tornissa tai kasvihuoneessa.

Viettelyksiä vohvelikahvilassa

Saimaan rannalla sijaitseva Kruunupuiston Inkeritalon vohvelikahvila on vakiinnuttanut paikkansa Punkaharjun kesän kestosuosikkina. Herkullisten vohveleiden lisäksi tyylikkäästi entisöidyn vanhan talon huoneet täyttyvät kesän ajaksi taiteesta. Tänä kesänä on luvassa Elina Luukasen taidemyyntinäyttely ”Teoksia vuosien varrelta”. Taidemyyntinäyttelyn toteuttaa Grafiikanpaja Himmelblau.

Inkeritalon vohvelikahvila sijaitsee kauniilla paikalla Saimaan rannalla.

Kulttuurimatkailija nukkuu yönsä hyvin Kruunupuiston yli 100-vuotiaassa päärakennuksessa tai jugendhuvila Urholassa, jossa voi majoittua rauhallisessa, historiallisessa miljöössä.

Aitoa maalaismaisemaa ja luonnon rauhaa Hienosen Lomamökeillä

Luonnonrauhasta ja aidosta maalaismaisemasta voit nauttia Hienosen Lomamökeillä. Maalaisromanttisesti sisustetut tasokkaat mökit sijaitsevat Puruveden rannalla, omistajien maatilan läheisyydessä. Alueella on pieni luontopolku, joka johdattelee kulkijansa näköalapaikalle, pienen kallion päälle. Pienen kävelymatkan päässä polulta on laavu, missä voi nauttia eväät, paistaa makkarat ja pyöräyttää vaikkapa räiskäleet. Aktiivilomailijoille on tarjolla fatbike-pyöriä ja sup-lautoja. Mökeille voi vuokrata paljun.

Upeat maalaisromanttisesti sisustetut huvilat kutsuvat rentoutumaan.